Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
Enjoy Resorts Vastgoed

Fiscale aspecten

Fiscale aspecten

Besluit u om een vakantiewoning in Nederland te kopen? Dan komen er een aantal fiscale aspecten bij kijken. Uw persoonlijke situatie speelt hierbij een belangrijke rol. Het is belangrijk dat u vooraf informatie inwint over de fiscale aspecten die voor u van toepassing zijn. Op deze pagina vindt u een overzicht van de regels met betrekking tot de inkomstenbelasting, omzetbelasting en omzet-gerelateerde btw-vrijstelling. Deze regels zouden mogelijk een rol kunnen spelen wanneer u besluit om een recreatiewoning in Nederland te kopen. 

Inkomstenbelasting

Wanneer u een vakantiewoning in Nederland koopt, dan wordt u meestal voor de inkomstenbelasting belast in box 3. Aan de hand van de waarde van bezittingen en schulden die op 1 januari van dat jaar aan box 3 toegerekend worden, wordt dit bepaald. Nadat het heffingsvrij vermogen is toegepast, wordt middels een percentage een fictief rendement vastgesteld. Dit op basis van de waarde van uw box 3 vermogen. U bent over dit fictieve rendement 31% belasting verschuldigd. Bij het opstellen van uw aangifte inkomstenbelasting is het belangrijk om goed te kijken naar de verdeling van het box 3 vermogen wanneer dit vermogen in de tweede én gedeeltelijk in de derde schijf valt. 

 

Omzetbelasting

Koopt u een nieuwe vakantiewoning in Nederland? Dan is uw vakantiewoning belast met 21% omzetbelasting (btw). U kunt deze onder bepaalde voorwaarden terugvorderen van de belastingdienst. Dit hangt er vanaf hoe u de woning gebruikt. Bij Enjoy Resorts Vastgoed is het mogelijk om een vakantiewoning te gebruiken voor:

➤ Volledig verhuur - De eerste optie is volledige verhuur van uw vakantiewoning. U verhuurt de vakantiewoning jaarrond aan een huurder. Omdat de verhuur van een vakantiewoning wordt gezien als ondernemerschap, is het mogelijk om de omzetbelasting die is betaald over de vakantiewoning terug te vorderen van de belastingdienst. Wanneer u de woning regelmatig verhuurd, spreekt de belastingdienst van ondernemerschap. 

➤ Volledig eigen gebruik - Wilt u liever de woning volledig zelf gaan gebruiken? Dan is er volgens de belastingdienst geen sprake van ondernemerschap. U kunt de omzetbelasting dan ook niet terugvorderen van de belastingdienst. 

➤ Combinatie van verhuur en eigen gebruik - De laatste mogelijkheid is dat u de vakantiewoning gedeeltelijk verhuurt en gedeeltelijk zelf gebruikt. U kunt de omzetbelasting dan gedeeltelijk terugvragen bij de belastingdienst. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van hoe vaak u per jaar zélf gebruik maakt van de vakantiewoning. U bepaalt dit percentage bij de aankoop van uw vakantiewoning. Dit doet u in overleg met de verkoper van de woning. 

Het is belangrijk om in de laatste btw-aangifte van het betreffende jaar te controleren of het percentage van de verhuur en eigen gebruik van de vakantiewoning overeenkomt met de schatting die u eerder deed. Wijkt dit percentage af van uw eerdere schatting? Dan moet u deze corrigeren. Via uw aangifte omzetbelasting wordt de teveel of te weinig ontvangen omzetbelasting verrekend. 

Wilt u meer informatie over het kopen van een vakantiewoning bij Enjoy Resorts Vastgoed en het gebruik ervan? Lees hier meer ⤵

Omzet-gerelateerde btw-vrijstelling

Sinds 2020 is er een nieuwe tegemoetkoming voor kleine ondernemers: de omzet-gerelateerde btw-vrijstelling. Hiervoor geldt: u hoeft geen btw te berekenen mits de omzet minder bedraagt dan het wettelijk vastgelde bedrag van 20.000,- (op jaarbasis). Past u als ondernemer de omzet-gerelateerde btw-vrijstelling toe? Dan komt u in een btw-vrijgestelde positie terecht. Dit betekent het volgende voor u:

✧ Het is niet mogelijk om btw terug te vorderen op de investeringen en kosten

✧ U bent geen btw verschuldigd over de huuropbrengsten en vergoeding

✧ In de meeste gevallen hoeft u geen btw-aangifte meer te doen

✧ U hoeft geen facturen te versturen voor de btw, maar het is wel belangrijk om de inkoopfacturen te bewaren 

✧ Wanneer u voor de omzet-gerelateerde btw-vrijstelling kiest en u btw-ondernemer bent, dan is het mogelijk dat u te maken krijgt met terugbetalingsverplichtingen

Laat u informeren!

Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt veel kijken. U kunt er veel rendement én plezier uithalen. Toch komen er veel fiscale regels bij kijken. Het is daarom aan te raden om u vooraf goed te laten informeren.